De aquacultuursector (gekweekte vis, schaal- en schelpdieren) groeide de afgelopen 15 jaar explosief. Van de ongeveer 17 kilo vis die we per persoon per jaar eten, is bijna de helft gekweekt. Bij zo veel groei blijft de duurzaamheid vaak achter. Daarom werkt Solidaridad hard aan eerlijke en transparante productieketens, waar mens en milieu beter van worden.
Aquacultuur
Wat gaat er mis in de aquacultuursector?
Wereldwijd verdienen bijna 55 miljoen mensen hun inkomen met visserij en viskwekerij. Helaas vervuilt de intensieve viskwekerij het water door de lozing van giftige stoffen en worden arbeiders vaak slecht behandeld. Omdat er weinig transparantie is over deze misstanden, is het voor inkopers lastig duurzaam in te kopen.
Uitbuiting en milieuvervuiling
In de aquacultuursector komen uitbuiting van lokale arbeiders, vrouwendiscriminatie en kinderarbeid veelvuldig voor. Ook brengt de sector grote schade toe aan het milieu. Kwekerijen lozen antibiotica, visuitwerpselen, ongebruikt visvoer en chemicaliën in rivieren, meren en oceanen. Waterdieren en -planten gaan dood en kust- en mangrovegebieden worden vernietigd, waardoor overstromingen, droogte en tropische stormen toenemen.
Te weinig transparantie
Door te weinig transparantie in de productieketens kunnen inkopers moeilijk leveranciers van duurzame producten vinden. Zij hebben weinig kennis over de problemen in hun productieketens en kunnen de kansen en risico's van inkoop in bepaalde landen moeilijk scherp krijgen. Hierdoor is het voor hen lastig om echt duurzaam in te kopen. Dit ondermijnt het vertrouwen van consumenten en brengt de markt in gevaar.
Onze oplossing
Solidaridad werkt aan transparantie van de markt en duurzame productie. We zorgen dat groothandelaren kiezen voor duurzame vis en visverwerkers investeren in een veilige productieketen, met aandacht voor mens en milieu. Ook helpen we viskwekers om duurzamer te produceren en hun ecologische voetafdruk te verkleinen.
Kwaliteit en duurzaamheid
Samen met onze partners helpen we kwekers bij het opzetten van duurzame kwekerijen, het verhogen van hun inkomsten en het beschermen van het milieu. Ook werken we aan de reputatie van duurzame markten via kwaliteitsmerken als Premium Panga en Selva Shrimp.
Transparantie voor visinkopers
Om transparantie in de aquacultuursector te verbeteren, heeft Solidaridad onder meer de Seafood Trade Intelligence Portal (STIP) opgezet. STIP biedt inkopers van vis, schaal- en schelpdieren een database met gedetailleerde informatie over waar vis vandaan komt en wat de problemen zijn. Hierdoor is het voor inkopers makkelijker aanbieders van duurzame en kwalitatief hoogwaardige producten te vinden.