Aquacultuur

De aquacultuursector (gekweekte vis, schaal- en schelpdieren) groeide de afgelopen 15 jaar explosief. Van de ongeveer 17 kilo vis die we per persoon per jaar eten, is bijna de helft gekweekt. Bij zo veel groei blijft de duurzaamheid vaak achter. Daarom werkt Solidaridad hard aan eerlijke en transparante productieketens, waar mens en milieu beter van worden.

Wat gaat er mis in de aquacultuursector?

Wereldwijd verdienen bijna 55 miljoen mensen hun inkomen met visserij en viskwekerij. Helaas vervuilt de intensieve viskwekerij het water door de lozing van giftige stoffen en worden arbeiders vaak slecht behandeld. Omdat er weinig transparantie is over deze misstanden, is het voor inkopers lastig duurzaam in te kopen.

 • Uitbuiting en milieuvervuiling

  In de aquacultuursector komen uitbuiting van lokale arbeiders, vrouwendiscriminatie en kinderarbeid veelvuldig voor. Ook brengt de sector grote schade toe aan het milieu. Kwekerijen lozen antibiotica, visuitwerpselen, ongebruikt visvoer en chemicaliën in rivieren, meren en oceanen. Waterdieren en -planten gaan dood en kust- en mangrovegebieden worden vernietigd, waardoor overstromingen, droogte en tropische stormen toenemen.

   

 • Te weinig transparantie

  Door te weinig transparantie in de productieketens kunnen inkopers moeilijk leveranciers van duurzame producten vinden. Zij hebben weinig kennis over de problemen in hun productieketens en kunnen de kansen en risico's van inkoop in bepaalde landen moeilijk scherp krijgen. Hierdoor is het voor hen lastig om echt duurzaam in te kopen. Dit ondermijnt het vertrouwen van consumenten en brengt de markt in gevaar.

   

   

   

Onze oplossing

Solidaridad werkt aan transparantie van de markt en duurzame productie. We zorgen dat groothandelaren kiezen voor duurzame vis en visverwerkers investeren in een veilige productieketen, met aandacht voor mens en milieu. Ook helpen we viskwekers om duurzamer te produceren en hun ecologische voetafdruk te verkleinen.

 • Kwaliteit en duurzaamheid

  Samen met onze partners helpen we kwekers bij het opzetten van duurzame kwekerijen, het verhogen van hun inkomsten en het beschermen van het milieu. Ook werken we aan de reputatie van duurzame markten via kwaliteitsmerken als Premium Panga en Selva Shrimp.

 • Transparantie voor visinkopers

  Om transparantie in de aquacultuursector te verbeteren, heeft Solidaridad onder meer de Seafood Trade Intelligence Portal (STIP) opgezet. STIP biedt inkopers van vis, schaal- en schelpdieren een database met gedetailleerde informatie over waar vis vandaan komt en wat de problemen zijn. Hierdoor is het voor inkopers makkelijker aanbieders van duurzame en kwalitatief hoogwaardige producten te vinden.

   

Succesverhalen

Lees meer over de projecten die wij hebben opgezet en de mensen die we hiermee helpen.

 • Najma is 20 jaar en woont in een dorpje in Bangladesh. Het leven van Najma en haar familie was zwaar. Ze moesten alle eindjes aan elkaar knopen. Najma’s moeder moest in haar eentje voor drie kinderen zorgen. De garnalenkwekerij was alles wat ze hadden. Ze werkten hard voor een klein inkomen. Najma’s moeder had het vak van haar ouders geleerd, die het weer van hun ouders hadden geleerd. De kweektechnieken waren hierdoor sterk verouderd, maar het was de enige manier die Najma en haar moeder kenden.

 • Tijdens de training van Solidaridad leerde Najma kosten te besparen en met moderne kweektechnieken de productie te verhogen. Daarnaast werkt Najma aan de administratie. "Zonder Najma zou ik dit allemaal niet kunnen. Namja weet precies wat er speelt. Ze houdt de boekhouding bij en legt nieuwe technieken uit als ik het niet snap. Zonder haar volharding waren we nooit zover gekomen" - Moeder Najma

  Steun garnalenkwekers zoals Najma

  Doneer nu

Steun ons

Doneer aan Solidaridad en draag bij aan een duurzame aquacultuursector.

Doneer nu

 

Gerelateerd Nieuws

 • Diplomatie voor gezonde garnalenteelt

  Europese en Indiase regeringsvertegenwoordigers en het bedrijfsleven zijn op uitnodiging van Seafood Trade Intelligence Portal (STIP) en Solidaridad in januari in Goa, India bijeengekomen om de gespannen situatie in de handel van garnalen te bespreken.

  Lees Meer

 • Winnaar innovatiewedstrijd: insecten als duurzaam visvoer

  De finale van de Aquaculture Innovation Challenge vond plaats op vrijdag 8 september. Tijdens deze wedstrijd van Solidaridad, Seafood Trade Intelligence Portal (STIP) en Fresh Studio werd gezocht naar de beste innovatie voor een duurzamere Vietnamese aquacultuursector.

  Lees Meer

 • Steun aan Solidaridad als huwelijkscadeau

  Onlangs ontving Solidaridad een bijzondere gift van Marja en Volkert Bakker. Voor hun 45-jarig huwelijk stelden zij hun gasten voor om Solidaridad te steunen met een donatie. Wat is hun relatie met Solidaridad en waarom kozen zij ervoor ons te steunen?

  Lees Meer

 • Innovaties voor duurzame viskwekerij naar bootcamp in Vietnam

  Visvoer dat afvalproducten vermindert, avocado-extract om garnalen langer houdbaar te maken en een visvijverventilatiesysteem op windenergie. Vijf van dit soort innovaties voor een duurzamere vis-, schaal- en schelpdierkweekindustrie gaan door naar de bootcamp-ronde van de Aquaculture Innovation Challenge.

  Lees Meer

 • Een duurzaam regeerakkoord kijkt verder

  Wat er ook gebeurt in de kabinetsonderhandelingen, Solidaridad steunt de oproep voor een duurzaam regeerakkoord dat verder vooruit kijkt dan één kabinetsperiode en ook over de grenzen van Nederland en Europa. Want het komende kabinet kan mede bepalen hoe Nederland en de wereld waarmee we nauw verbonden zijn, er in 2030 uitziet.

  Lees Meer

 • Farmer Support Programme verbetert omstandigheden van 847.000 boeren en arbeiders

  Solidaridad presenteerde onlangs het evaluatierapport van het Farmer Support Programme (FSP). Binnen dit programma zijn de afgelopen vijf jaar wereldwijd 56 duurzame landbouwprojecten in 27 landen uitgevoerd. De resultaten uit het rapport laten zien dat het FSP een succes is: we hebben bijna alle doelen bereikt en vaak overtroffen.

  Lees Meer