Groente & Fruit

Groente en fruit zijn gezond, maar dat geldt helaas niet altijd voor de mensen die het produceren. Boeren en arbeiders in Latijns-Amerika en Afrika hebben zelf bijna niets te eten en werken soms tot 16 uur per dag. Bovendien gebruiken boeren giftige pesticides, waardoor mensen ziek kunnen worden. Solidaridad werkt daarom aan de verduurzaming van de gehele groente- en fruitsector. Van bananenplantage tot grote bedrijven in de wereldwijde voedsel- en drankenindustrie.

Wat gaat er mis in de groente- en fruitsector?

Wereldwijd werken meer dan 1 miljard mensen in de groente- en fruitsector. Velen van hen kunnen hun familie niet onderhouden, omdat zij te weinig verdienen. Telers hebben vaak weinig te zeggen over hun productiemethoden, omdat grote bedrijven de touwtjes in handen hebben. Zij bepalen bijvoorbeeld welke zaden en chemicaliën de telers moeten gebruiken en hoe lang en onder welke voorwaarden zij moeten werken. Dit houdt positieve ontwikkeling van de sector tegen.

 • Zware arbeid

  Doordat de productie van groente en fruit vaak seizoensgebonden is, krijgen werknemers vaak geen arbeidsovereenkomsten en worden arbeidsrechten niet gerespecteerd. Ze worden vaak in onzekerheid gehouden over hoe lang ze hun werk kunnen behouden en moeten in het hoogseizoen soms tot wel 16 uur per dag werken.

 • Milieuvervuiling

  Veel boerenbedrijven gebruiken schadelijke onkruidverdelgers en pesticiden op een onzorgvuldige manier. De chemicaliën komen in de lucht en het grondwater terecht en verontreinigen zo het drinkwater en de lucht in de omliggende dorpen. Ook verdelgen ze nuttige insecten en voedingsstoffen in de grond, waardoor de biodiversiteit en de kwaliteit van de grond afneemt. 

 • Gezondheidsproblemen

  Telers werken vaak met schadelijke pesticiden. Werknemers die blootgesteld worden aan pesticiden krijgen vaak last van hoofdpijn, duizeligheid en maagpijn, maar ze ontwikkelen soms ook levensbedrijgende ziekten, zoals kanker.

Onze oplossing

Solidaridad traint boeren en geeft hen een duurzaam alternatief voor het gebruik van pesticiden. Met voedselzekerheidsprogramma’s zorgen we ervoor dat iedereen toegang krijgt tot gezond en betaalbaar voedsel. Ook werken we samen met grote bedrijven uit de groente-, fruit- en sapindustrie om duurzaamheidsuitdagingen aan te pakken.

 • Training

  Met behulp van NGO's, overheden en bedrijven trainen we boeren en arbeiders in duurzaam landgebruik en betere productietechnieken. Hierdoor werken groente- en fruittelers in harmonie met het ecosysteem en voorkomen ze milieuschade. Ook kunnen zij rekenen op meer en betere arbeidsrechten en een eerlijk loon .Daarnaast vergroten we de afzetmarkt voor duurzame producten en zorgen we dat boeren toegang hebben tot deze afnemers, bijvoorbeeld door financiële belemmeringen voor hen weg te nemen. 

 • Sectorbreed

  Om duurzaamheid te bevorderen, willen we de mentaliteit en aanpak in de hele sector veranderen. Dit doen we onder meer als lid van het World Banana Forum (WBF), de Europese sapbedrijfsvereniging AIJN en het Sustainable Agriculture Initiative Platform (SAI). Met grote merken zoals Dole, Chiquita en Friesland CampinaRiedel brengen we hier de belangrijke spelers in de sector bij elkaar om samen duurzaamheidsuitdagingen op te pakken en oplossingen te vinden. 

 • Voedselzekerheid

  Met onze voedselzekerheidsprogramma's in Ethiopië en Kenia verbeteren we de voedselzekerheid van zo'n 120.000 boeren. Samen met leveranciers in de sector zorgen we ervoor dat iedereen toegang krijgt tot gezond en betaalbaar voedsel. Hiervoor werken we samen met bedrijven aan innovatieve oplossingen die productie voor binnenlandse consumptie en eerlijke prijzen voor de exportmarkt garanderen. Ook helpen we bedrijven investeren in lokale gewassen. 

Succesverhalen

Ons werk in de groente- en fruitsector heeft zijn vruchten afgeworpen: we hebben duizenden boeren ondersteund en vele hectaren landbouwgrond staan onder duurzaam beheer. Lees hieronder het verhaal van Hercules en het project Grupo Hualtaco.

 • Met het SaFaL-programma van Solidaridad zorgen we ervoor dat Bengaalse kleinschalige mangoboeren duurzaam fruit van hoge kwaliteit kunnen produceren. Na een succesvolle pilot gaat het SaFaL-programma nu samenwerken met 3 exportbedrijven. Hiermee garanderen 200 mangoboeren een inkomen voor hun werknemers en hun gezinnen. Wil je ook mangboeren helpen?

  Doneer nu en steun de Bengaalse mangoboeren 

 • Hercules Cestaro is een sinaasappelboer. Samen met zijn vrouw Marli, en zijn tweeling Bruno en Fernando (21) woont hij op een boerderij in de deelstaat Paraná in Brazilië. Samen met zijn broers runt hij het bedrijf, waar ze naast sinaasappels ook wat koffieplanten, vee en vissen houden. Hij maakt zich echter zorgen. Het leven van sinaasappelboeren gaat namelijk niet over rozen. Er zijn veel uitdagingen, waarvan de plantenziekte ‘greening’ de ernstigste is. “Ik heb buren en vrienden die hun hele boomgaard zijn kwijtgeraakt”, vertelt Hercules.

  Lees het verhaal van Hercules

 • Solidaridad helpt sinaasappelboeren in Brazilië bij het verduurzamen van hun teelt. Samen met FrieslandCampina Riedel BV (maker van onder andere Appelsientje) wordt het programma Rural Horizons ontwikkeld in 2014. Hercules is samen met 56 andere sinaasappelboeren onderdeel van het project ‘Rural Horizons’. Door middel van het invullen van een uitgebreide vragenlijst krijgen boeren inzicht in hun situatie en een uitgebreid advies voor duurzame verbetering. Hiermee houden ze hun boomgaard gezond, voor mens en milieu en houden ze meer geld over voor hun gezin.

 • Hercules kijkt uit naar de toekomst. Hij hoopt nu de ondersteuning te krijgen die hij nodig heeft. “Ik wil hier blijven, dit is mijn thuis. Ik ben hier opgegroeid en nooit weggegaan. Ik zou niet weten hoe ik werk in de stad zou moeten vinden.”

 • Fruit en groente zijn een belangrijk onderdeel van een evenwichtig dieet. Maar de productie van deze voedingsmiddelen zijn vaak allesbehalve evenwichtig. Rosario teelt bananen en mango's in Peru. Door de training van Solidaridad heeft ze haar bananenproductie kunnen verhogen, van 9 dozen per week tot wel 35.

  Lees het verhaal van Rosario 

Steun ons

Steun Solidaridad en help de groente- en fruitsector te verduurzamen.

Doneer nu

 

Gerelateerd Nieuws

 • Steun aan Solidaridad als huwelijkscadeau

  Onlangs ontving Solidaridad een bijzondere gift van Marja en Volkert Bakker. Voor hun 45-jarig huwelijk stelden zij hun gasten voor om Solidaridad te steunen met een donatie. Wat is hun relatie met Solidaridad en waarom kozen zij ervoor ons te steunen?

  Lees Meer

 • Een duurzaam regeerakkoord kijkt verder

  Wat er ook gebeurt in de kabinetsonderhandelingen, Solidaridad steunt de oproep voor een duurzaam regeerakkoord dat verder vooruit kijkt dan één kabinetsperiode en ook over de grenzen van Nederland en Europa. Want het komende kabinet kan mede bepalen hoe Nederland en de wereld waarmee we nauw verbonden zijn, er in 2030 uitziet.

  Lees Meer

 • Farmer Support Programme verbetert omstandigheden van 847.000 boeren en arbeiders

  Solidaridad presenteerde onlangs het evaluatierapport van het Farmer Support Programme (FSP). Binnen dit programma zijn de afgelopen vijf jaar wereldwijd 56 duurzame landbouwprojecten in 27 landen uitgevoerd. De resultaten uit het rapport laten zien dat het FSP een succes is: we hebben bijna alle doelen bereikt en vaak overtroffen.

  Lees Meer

 • Solidaridad helpt kleinschalige bananenboeren overleven

  Wist je dat bakbananen na rijst, graan en maïs het meest gegeten voedsel ter wereld zijn? Een erg belangrijk exportproduct dus, waarvan veel kleinschalige boeren afhankelijk zijn om te kunnen overleven. Helaas blijft de productie op veel plekken achter. Zoals in de Uraba-regio in Colombia. Daar leven veel kleinschalige bananenboeren in armoede.

  Lees Meer

 • Samenwerking met exportbedrijven garandeert inkomen voor mangoboeren

  Binnenkort kunnen we in Europa genieten van eerlijk geproduceerde mango’s uit Bangladesh. Want het gaat goed met de Bengaalse kleinschalige mangoboeren. Het SaFaL-programma van Solidaridad zorgt dat zij duurzaam fruit van hoge kwaliteit produceren. Na een succesvolle pilot gaat het SaFaL-programma nu samenwerken met 3 exportbedrijven.

  Lees Meer

 • Wat drijft Solidaridad Europa directeur Heske Verburg?

  Heske Verburg is sinds januari 2017 directeur van Solidaridad Europa. “Ik ben heel trots dat ik deel mag uitmaken van deze fantastische club”, vertelde zij bij haar aanstelling. In dit persoonlijke interview vertelt Heske wie zij is, wat haar drijft en waarom Solidaridad haar trots maakt.

  Lees Meer