Groente en fruit zijn gezond, maar dat geldt helaas niet altijd voor de mensen die het produceren. Boeren en arbeiders in Latijns-Amerika en Afrika hebben zelf bijna niets te eten en werken soms tot 16 uur per dag. Bovendien gebruiken boeren giftige pesticides, waardoor mensen ziek kunnen worden. Solidaridad werkt daarom aan de verduurzaming van de gehele groente- en fruitsector. Van bananenplantage tot grote bedrijven in de wereldwijde voedsel- en drankenindustrie.
Groente & Fruit

Wat gaat er mis in de groente- en fruitsector?
Wereldwijd werken meer dan 1 miljard mensen in de groente- en fruitsector. Velen van hen kunnen hun familie niet onderhouden, omdat zij te weinig verdienen. Telers hebben vaak weinig te zeggen over hun productiemethoden, omdat grote bedrijven de touwtjes in handen hebben. Zij bepalen bijvoorbeeld welke zaden en chemicaliën de telers moeten gebruiken en hoe lang en onder welke voorwaarden zij moeten werken. Dit houdt positieve ontwikkeling van de sector tegen.
Zware arbeid
Doordat de productie van groente en fruit vaak seizoensgebonden is, krijgen werknemers vaak geen arbeidsovereenkomsten en worden arbeidsrechten niet gerespecteerd. Ze worden vaak in onzekerheid gehouden over hoe lang ze hun werk kunnen behouden en moeten in het hoogseizoen soms tot wel 16 uur per dag werken.
Milieuvervuiling
Veel boerenbedrijven gebruiken schadelijke onkruidverdelgers en pesticiden op een onzorgvuldige manier. De chemicaliën komen in de lucht en het grondwater terecht en verontreinigen zo het drinkwater en de lucht in de omliggende dorpen. Ook verdelgen ze nuttige insecten en voedingsstoffen in de grond, waardoor de biodiversiteit en de kwaliteit van de grond afneemt.
Gezondheidsproblemen
Telers werken vaak met schadelijke pesticiden. Werknemers die blootgesteld worden aan pesticiden krijgen vaak last van hoofdpijn, duizeligheid en maagpijn, maar ze ontwikkelen soms ook levensbedrijgende ziekten, zoals kanker.
Onze oplossing
Solidaridad traint boeren en geeft hen een duurzaam alternatief voor het gebruik van pesticiden. Met voedselzekerheidsprogramma’s zorgen we ervoor dat iedereen toegang krijgt tot gezond en betaalbaar voedsel. Ook werken we samen met grote bedrijven uit de groente-, fruit- en sapindustrie om duurzaamheidsuitdagingen aan te pakken.
Training
Met behulp van NGO's, overheden en bedrijven trainen we boeren en arbeiders in duurzaam landgebruik en betere productietechnieken. Hierdoor werken groente- en fruittelers in harmonie met het ecosysteem en voorkomen ze milieuschade. Ook kunnen zij rekenen op meer en betere arbeidsrechten en een eerlijk loon .Daarnaast vergroten we de afzetmarkt voor duurzame producten en zorgen we dat boeren toegang hebben tot deze afnemers, bijvoorbeeld door financiële belemmeringen voor hen weg te nemen.
Sectorbreed
Om duurzaamheid te bevorderen, willen we de mentaliteit en aanpak in de hele sector veranderen. Dit doen we onder meer als lid van het World Banana Forum (WBF), de Europese sapbedrijfsvereniging AIJN en het Sustainable Agriculture Initiative Platform (SAI). Met grote merken zoals Dole, Chiquita en Friesland CampinaRiedel brengen we hier de belangrijke spelers in de sector bij elkaar om samen duurzaamheidsuitdagingen op te pakken en oplossingen te vinden.
Voedselzekerheid
Met onze voedselzekerheidsprogramma's in Ethiopië en Kenia verbeteren we de voedselzekerheid van zo'n 120.000 boeren. Samen met leveranciers in de sector zorgen we ervoor dat iedereen toegang krijgt tot gezond en betaalbaar voedsel. Hiervoor werken we samen met bedrijven aan innovatieve oplossingen die productie voor binnenlandse consumptie en eerlijke prijzen voor de exportmarkt garanderen. Ook helpen we bedrijven investeren in lokale gewassen.