Kunt u iets over uzelf vertellen?

Voor het Nederlands Dagblad schrijf ik ongeveer één dag per week filmrecensies. Dit kan ik eigenlijk wel een droombaan noemen, want ik vind dit heel leuk om te doen en je komt er lastig tussen.

Daarnaast ben ik voor het tweede jaar klimaatburgemeester in mijn gemeente Dordrecht. Daarbij gaat het erom dat burgers in de gemeente geïnspireerd worden om actie te ondernemen betreffende het klimaat. Vorig jaar was ik gefocust op de boodschap dat veganist worden één van de beste dingen is die je kan doen, maar dit jaar merk ik dat de urgentie nog hoger is. Daarom ben ik met andere klimaatburgemeesters bezig om de klimaatnoodtoestand uit te roepen in verschillende gemeenten.

Ten slotte ben ik aan het verbouwen in onze woongemeenschap, wat goed werkt om af en toe uit mijn hoofd te komen.

Waarom vindt u het belangrijk om te doneren aan Solidaridad? 

Voor mij is klimaatrechtvaardigheid één van de rode draden in mijn leven. Wij hebben het hier heel goed, maar er zijn mensen in andere delen van de wereld die veel meer gebukt gaan onder de gevolgen van de klimaatcrisis. Terwijl wetgeving in Europa en Nederland over het algemeen goed geregeld is, gebeuren er aan de andere kant van de wereld verschrikkelijke dingen.

Een andere rode draad in mijn leven is dat ik vind dat er betere omstandigheden moeten komen voor mensen die niet voor zichzelf op kunnen komen door verschillende redenen. Solidaridad is erg begaan met deze mensen. Destijds was ik zoekende naar welke goede doelen er bij mijn visie passen. Dit was soms lastig te filteren, omdat er zoveel ellende is en ik overal wat aan wil doen. Ik merkte dat Solidaridad dicht bij mijn hart ligt en daarom ben ik begonnen met doneren.

“Hoe je je leven inricht en de keuzes die je maakt, bepalen wat voor invloed je hebt. Keuzes kun je niet afkopen door alleen een gift te doen.”

– Boaz van Luijk, donateur van Solidaridad

Wat ik ook mooi vind aan Solidaridad is dat ze niet alleen hier oplossingen verzinnen, maar ook lokaal bezig zijn. Ze bedenken oplossingen met mensen die midden in de problematiek zitten. De wisselwerking met wat dat betekent voor onze keuzes hier, spreekt me heel erg aan. Bij Solidaridad merk ik dat het twee kanten op werkt. Solidaridad is zich er bewust van dat hoe wij hier leven invloed heeft op de problematiek daar. Dit gaat over hoe je je leven inricht en welke keuzes je maakt. Deze kun je namelijk niet afkopen met een goede gift.

Is er een project van Solidaridad dat u speciaal is bijgebleven?

Ik kan me herinneren dat er een campagne was met een T-shirt waarop de tekst ‘Eerlijk T-shirt’ stond. In deze campagne kwam die wisselwerking terug. De industrie werd verbeterd en hier zorgde het ervoor dat er een gesprek op gang kwam. Dit T-shirt droeg ik daarom uit naar anderen. Ik stelde dan weleens de vraag of zij wisten waar hun kleding vandaan komt en in hoeverre het duurzaam is. Het viel me op dat veel mensen er nog niet zo over nagedacht hadden. Dan vraag ik me weleens af of ik in een bubbel leef waar veel dingen over duurzaamheid al bekend zijn, die voor anderen nog niet bekend zijn. 

Boaz met zijn Eerlijk T-shirt.

Vroeger ben ik ook eens een kledingwinkel ingelopen om een verkoper aan te spreken met de vraag of hij weet waar de kleding vandaan komt en hoe het verkocht is. Ik was daar destijds heel fanatiek in. Nu kom ik vaker in winkels met duurzame kleding en ben ik mijn stem in de ‘mainstream winkels’ verloren. Tegelijkertijd vind ik het ook een beetje flauw om alleen maar een winkel in te lopen om dat te vragen. Ook merk ik dat er tegenwoordig meer bekendheid is rondom duurzaamheid. Wel vond ik het bijzonder dat er destijds vaak gesprekken op gang kwamen.

Welk gevoel krijgt u wanneer u updates van projecten ziet?

Voor mij werkt dit bemoedigend. Hierdoor besef ik dat er mensen zijn die de moed niet opgeven. Dit vind ik zelf soms lastig. Hoe houd je hoop bij het horen van allemaal negatieve verhalen? Als ik dan berichten lees van mensen die toch weer het verschil weten te maken, dan realiseer ik me waar we het voor doen. We zijn nog steeds aan het leren, maar er wordt wel degelijk verschil gemaakt. 

Ondanks dat het niet altijd makkelijk is, houdt Boaz de goede moed erin. Soms komen er sombere gedachten om de hoek kijken wanneer hij veel bezig is met de problematiek in de wereld. Vooral als de oplossing complex is. Hij benadrukt dat hij het belangrijk vindt om dit niet als een belemmering te zien, maar juist in actie te komen. Zelfs als een oplossing ook negatieve kanten heeft, is het de moeite waard om het verschil te maken. Hierin is het volgens hem essentieel om elkaar te motiveren en inspireren!