Prinsjesdag komt eraan en dit jaar wordt het meer #modebewust dan ooit! Dinsdag 11 september, één week voor Prinsjesdag, organiseerde Solidaridad de Hoedjesruil: een event waarbij vrouwelijke Tweede Kamerleden en bewindslieden hun hoedjes konden ruilen. Dit alles in het teken van de campagne #modebewust, die oproept om bewuster met kleding om te gaan. Vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, de modewereld, journalistiek en politiek kwamen bij elkaar voor een paneldiscussie over de uitdagingen en mogelijkheden voor verduurzaming in de textiel- en mode-industrie.

De hoedjes van de Tweede Kamerleden staan klaar om geruild te worden! Foto: Jeanette Huisman

Voorafgaand aan de paneldiscussie sprak de directeur van Solidaridad, Heske Verburg, de aanwezigen toe over het belang van verduurzaming in de textielsector en de rol die Solidaridad daarin speelt. Het publiek bij ons event bestond uit een breed scala aan geïnteresseerden: politici, beleidsmakers, de modewereld en burgers met affiniteit met deze onderwerpen.

Heske Verburg, directeur van Solidaridad, trapt het event af. Foto: Jeanette Huisman

Q&A met Lena’s Library

Vervolgens nam Willa Stoutenbeek van mode- en branding agency W.Green het woord: ze sprak met Suzanne Smulders van Lena’s Library, een initiatief waarbij consumenten kleding kunnen kopen én lenen. En dat concept van kleding lenen – eenmalig of met een abonnement – loont want Lena the Fashion Library is sinds de oprichting in 2014 sterk gegroeid.

Suzanne Smulders (l) in gesprek met Willa Stoutenbeek over het duurzame mode-initiatief Lena’s Library. Foto: Jeanette Huisman

Hoedjesruil: gesprek over mode & duurzaamheid

Vervolgens werd het publiek betrokken bij een paneldiscussie over de noodzaak en de uitdagingen van (meer) duurzaamheid in de mode-industrie.

Er schoven een aantal ervaren dames aan: naast Suzanne Smulders, waren dit Emy Demkes, journalist voor o.a. OneWorld en De Correspondent; Wilma Veldman, inkoopdirecteur van Zeeman; Ellie Uyttenbroek, bekende style profiler; Isabelle Diks, Tweede Kamerlid (GroenLinks), voormalig kledingontwerper en ambassadeur van het eerste uur van het Hoedjesruil-initiatief, en Solidaridad’s Heske Verburg. De discussie werd geleid door Willa Stoutenbeek.

Het werd een interessant gesprek over de vele uitdagingen maar ook kansen voor verduurzaming van de mode-industrie. De panelleden deelden hun ervaring en visie en vrij snel was het helder: door dialoog en transparantie staan we met z’n allen sterker! Ook benadrukten ze het belang van samenwerking tussen alle betrokken partijen in de productieketen. Hierbij heeft ook de overheid een prominente rol als handhaver, maar ook als partij die bewustwording moet brengen.

De panelleden in discussie over mode en duurzaamheid, van links naar rechts: Emy Demkes (freelance journalist, o.a. De Correspondent en OneWorld), Wilma Veldman (inkoopdirecteur Zeeman), Ellie Uyttenbroek (style profiler), Heske Verburg (directeur Solidaridad Europa), Suzanne Smulders (oprichter Lena’s Library), Isabelle Diks (Tweede Kamerlid, GroenLinks) en moderator Willa Stoutenbeek (oprichter W.Green mode- en branding agency). Foto: Jeanette Huisman

Denken in oplossingen

Wanneer wordt gevraagd naar één ultieme oplossing om de kledingindustrie duurzamer en eerlijker te maken, komen er toch verschillende antwoorden. “Door steeds kleine stappen te zetten in het verduurzamen van ons proces, is het mogelijk om uiteindelijk grote sprongen teweeg te brengen”, volgens Wilma Veldman van Zeeman.

Emy Demkes benadrukte het belang van samenwerking en kritisch blijven over onze kledingconsumptie: “Nog te vaak weten we helemaal niet onder welke omstandigheden de inhoud van onze kledingkast eigenlijk is gemaakt”. Ellie Uyttenbroek gaf goed stijladvies: “Definieer je eigen stijl en bedenk goed wat bij je past, dan koop je vanzelf gerichter en minder”. Hierbij sloot de oplossing van Suzanne Smulders goed bij aan: als je koopt, koop dan bewust!  

Wat een locatie voor ons event: het Mauritshuis in Den Haag! Foto: Jeanette Huisman

Oproep aan Minister Kaag

Volgens Tweede Kamerlid Isabelle Diks moeten we het verhaal van duurzame productie en consumptie nog veel meer vertellen. Wat betreft de rol van de politici en beleidsmakers, moet het gesprek volgens Isabelle met name op Europees niveau plaatsvinden. Hierbij riep ze Minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking op om dit op Europees niveau op te pakken en te stimuleren.

Hét moment: het ruilen van het hoedje!

Toen was het zover: het moment waar wij op hebben gewacht: de hoedjesruil! Isabelle Diks nam de haardecoratie van haar GroenLinks collega Liesbeth van Tongeren in ontvangst van Heske Verburg. Ook Suzanne Kröger bracht een hoed in en ging zelf blij weg met een andere hoed van Liesbeth. Laura Bromet koos een mooi exemplaar van Stientje van Veldhoven, passend bij haar meegebrachte outfit.

We kijken ernaar uit ze volgende week te zien pronken met hun aanwinsten!

Tweede Kamerlid Isabelle Diks (l) neemt de haardecoratie in ontvangst van Heske Verburg, directeur van Solidaridad. Foto: Jeanette Huisman

Ben je benieuwd naar de nog beschikbare hoedjes? Bekijk ze op onze Hoedjesruil campagnepagina!

Hoedjesruil is een vervolg van onze campagne #Modebewust.

Op onze Instagram pagina zie je meer foto’s en Instastories van dit event!

Suzanne Smulders (l) en Willa Stoutenbeek passen ook even een hoedje. Foto: Jeanette Huisman