Cijfers van 2021

674.000

boeren

met een beter inkomen

2.6

hectare

land verduurzaamd

316

fabrieken

werken duurzamer

Een droom komt uit

Er werd in 2021 hard gewerkt aan een nieuw project met en voor koffieboeren waarbij we onze ervaring goed konden inzetten. Wereldwijd krijgen kleinschalige boeren de kans om hun land klimaatslimmer te bebouwen, terwijl ze tegelijkertijd hun inkomen zullen vergroten. Om dit bijzondere plan tot uitvoer te brengen, ontvingen we met de organisatie waarmee we samenwerken maar liefst 12,7 miljoen euro uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij. Een fonds dat speciaal is bedoeld om moedige, impactvolle en baanbrekende initiatieven een kans te geven.

Benieuwd wat we gaan doen?

Een productieketen zonder ontbossing en met carbon-credits waardoor boeren extra verdienen. Daar gaan we ons met het Droomfonds voor inzetten.

Resultaten hulpactie Honduras & Guatemala

In november 2020 trokken de verwoestende orkanen Eta en Iota vlak na elkaar over Midden-Amerika. Zeker 5 miljoen mensen werden direct geraakt. Onder hen vele kleinschalige boeren die zorgen voor een groot deel van de voedselproductie in de regio. Onze donateurs hielpen met hun giften getroffen boeren en arbeiders bij een duurzame wederopbouw.

De familie van Mariano Ayala, een kleinschalige palmolieboer uit Honduras, ontving steun dankzij donateurs van Solidaridad.

Het eerste jaar “Reclaiming Sustainability”

In 2021 startten we met ons RECLAIM Sustainability! programma. In dit programma bouwen we met onze Solidaridad-collegaā€™s over de hele wereld aan duurzame en inclusieve productieketens. We blikken graag terug op het eerste jaar van ons programma: wat hebben we tot nu toe bereikt?

Arbeiders tijdens een pauze op de theeplantage.

Samen liepen we de klimaatmars

Op 6 november 2021 demonstreerden wij voor rechtvaardig klimaatbeleid tijdens de Klimaatmars 2021. Terwijl in Glasgow de VN klimaattop (COP26) plaatsvond, gingen wij de straat op. Misschien was je er wel bij?

Met het protest pleitten we voor rechtvaardig klimaatbeleid dat mƩt de boeren en arbeiders aan het begin van de keten moet worden vormgegeven. Zij worden niet alleen het hardst getroffen door klimaatverandering, maar zijn ook een belangrijk onderdeel van de oplossing.

Winst voor de aarde is winst voor iedereen!

Duurzame kledingproductie in Ethiopiƫ: waar staan we nu?

Wij werken aan duurzame en eerlijke kledingproductie in Ethiopiƫ, van katoenplant tot kledingrek.

Sinds de start van ons textielproject in Ethiopiƫ kregen we te maken met grote uitdagingen. Denk aan aanhoudende conflicten, de Covid 19-pandemie en overstromingen. We hebben er alles aan gedaan om dit project aan de omstandigheden aan te passen om toch zo veel mogelijk positieve veranderingen te bereiken voor mens en milieu.

Wat hebben we tot nu toe bereikt?

Naaister in textielfabriek in EthiopiĆ« Ā© Solidaridad

PlusPlus in 2021

In 2021 groeide crowdfundingsplatform PlusPlus lekker door. Via dit platform kunt u direct investeren in nieuwe banen en betere voedselproductie in AziĆ«, Afrika en Latijns-Amerika. 

In 2021 hebben achttien ondernemers leningen ontvangen van PlusPlus investeerders. Achttien verschillende bedrijven, in verschillende landen, die in elk geval 1 ding gemeen hebben: dankzij PlusPlus konden zij groeien! Wat hebben zij gedaan met die leningen en wat heeft dat tot nu toe opgeleverd?

Leden van Las Rosas, een Colombiaanse koffiecoƶperatie voor vrouwen kweken stekjes van een nieuwe koffieplant, die zij dankzij de lening van PlusPlus konden aanschaffen.

Een solidaire wet in Nederland: hij komt er!

Solidaridad vindt dat bedrijven verplicht moeten worden om verantwoordelijkheid te nemen voor hun gehele toeleveringsketen. Die verplichting is er nu nog niet. Om de overheid te laten weten hoe belangrijk dit is, verzamelden we handtekeningen.

In december 2021 nam de Tweede Kamer het voorstel voor een nieuwe wet in behandeling waarin deze wettelijke zorgplicht voor duurzaam en verantwoord ondernemen wordt vastgelegd. En dat ging goed, want minister de Bruijn kondigde aan dat de wet er zal komen!

Goed nieuws dus! Meer weten?

Handtekeningen voor een solidaire wet werden overhandigd, samen met duurzame producten van bedrijven die laten zien dat het wel kan.

Fotomoment

Op 2 november was onze directeur Heske Verburg aanwezig bij de VN-klimaatconferentie (COP26) in Glasgow. Hier organiseerden wij samen met IDH en het ministerie van Buitenlandse Zaken een sessie over duurzame palmolie.

Want wist je dat de productie van palmolie nu vaak gepaard gaat met ontbossing en uitbuiting? Wij vinden dat het duurzamer moet! Met ons NI-SCOPS programma brengen we dit in de praktijk. In de sessie bespraken we belangrijke oplossingen die kunnen helpen om bossen te beschermen en kleinschalige boeren te ondersteunen.

Heske op COP26, Glasgow 2021 Ā© Solidaridad

Op bezoek bij een donateur

Wij hebben een toegewijde achterban van wereldverbeteraars met passie voor solidariteit. Wat houdt hen bezig? Deze keer gingen we langs bij Guus Koelman. Wat zijn zijn drijfveren om Solidaridad te steunen?

Donateur Guus Koelman: ” Solidariteit is voor mij waar het om draait: dat je niet alleen op de wereld bent en solidair moet zijn met anderen die minder hebben.”

In actie voor een gouden kans

Afgelopen jaar vroegen we speciale aandacht voor een bijzonder project voor vrouwen die leven van de kleinschalige goudmijnbouw. Want met name vrouwen hebben het in deze gemeenschappen zwaar. ā€œWe kennen onze rechten niet en worden als zwak gezien,ā€ vertelde een van de deelnemers van het programma. 

Deze vrouwen vervoeren erts uit de mijn. Hun voertuig werd aangeschaft met een lening uit hun eigen spaarfonds.