1. Onze directeur Heske Verburg bij de VN-klimaatconferentie

Op 2 november was onze directeur Heske Verburg aanwezig bij de VN-klimaatconferentie (COP26) in Glasgow. Hier organiseerden wij samen met IDH en het ministerie van Buitenlandse Zaken een sessie over duurzame palmolie.

Want wist je dat de productie van palmolie nu vaak gepaard gaat met ontbossing en uitbuiting? Wij vinden dat dat duurzamer moet! Met ons NI-SCOPS programma brengen we dit in de praktijk. In de sessie bespraken we belangrijke oplossingen die kunnen helpen om bossen te beschermen en kleinschalige boeren te ondersteunen.

2. De nieuwe verpakkingsmachine van Pod Chocolate

Een medewerker van Pod Chocolate Bali werkt aan de nieuwe verpakkingsmachine. Het Indonesische bedrijf heeft deze machine kunnen kopen dankzij ons crowfundingsplatform PlusPlus. Pod was een van de eerste bedrijven die een lening kreeg via het platform. Ondernemer Toby is er erg blij mee: ‘We hebben het afgelopen jaar echt een flinke stap gezet in onze professionalisering.’ 

Pod Chocolate koopt cacao in bij kleinschalige boeren, dus hoe beter het gaat met het bedrijf, hoe meer cacao zij kunnen inkopen. Benieuwd naar meer PlusPlus resultaten van afgelopen jaar? Je leest ze hier.

3. Echte bananen op een poster tijdens de sloganwedstrijd

In de zomer van 2021 riepen wij heel Nederland op om de Eerlijkste Slogan van Nederland te verzinnen. De prijs? Een jaar lang (h)eerlijke koffie of chocolade. Met de slogans maakten we heel Nederland enthousiast voor duurzame keuzes. 

We voerden online campagne, deden een fiets- en posteractie in Utrecht en Den Haag. Waaronder deze opvallende posters met echte bananen. De wedstrijd was een groot succes, we ontvingen in totaal meer dan 1300 rake, grappige en slimme slogans.

4. Lancering van het Reclaim Sustainabilty! programma in Ghana

Dankzij financiering van het Ministerie van Buitenlandse Zaken kunnen Solidaridad en partners de komende vijf jaar werken aan échte duurzaamheid in koffie, cacao, palmolie, goud, textiel en thee met het Reclaim Sustainability! programma. 

Met het programma zorgen we ervoor dat de positie van boeren, mijnwerkers en arbeiders verbetert en hun stemmen worden gehoord. Op de foto zie je de lancering van het programma in Ghana.

5. Een duurzaam lintje voor oud-Solidaridad directeur Nico Roozen

Nico Roozen, voormalig directeur van Solidaridad, is in Den Haag op Duurzame Dinsdag 2021, onderscheiden met een duurzaam lintje. Roozen werd door juryvoorzitter Maurits Groen getypeerd als pionier in eerlijke handel: “Alleen in Nederland worden duurzame lintjes uitgereikt en ze zijn nog specialer dan de koninklijke. Nico Roozen is een man met visie, moed en volharding. Hij zag al snel dat het zonder de grote marktpartijen niet kan lukken. Roozen had de moed om tegen de stroom in te gaan.” We zijn ontzettend trots op deze mooie onderscheiding. 

6. Van klimaatslachtoffers naar klimaathelden

Op deze foto zie je Rosa, een koffieboer die CO2 vastlegt in de bomen op haar land. Kleinschalige boeren zoals zij kunnen een sleutelrol spelen in het bestrijden van de klimaatcrisis. Als boeren bomen planten tussen hun gewassen heeft dit veel voordelen. Zo vangen deze bomen CO2 op én zijn de koffieplanten beter beschermd tegen de felle zon en harde regens.

In 2021 lanceerde Rabobank het ACORN-platform. Via een samenwerking met Solidaridad kunnen kleinschalige boeren op dit platform koolstof certificaten verkopen aan bedrijven die hun onvermijdelijke CO2-uitstoot willen compenseren. Dit is een doorbraak in de wereldwijde CO2 emissiehandel, die goed is voor de aarde én voor het inkomen van de boer. Zo maken we van kleinschalige boeren klimaathelden in plaats van klimaatslachtoffers.

7. Wij liepen mee met de Klimaatmars

Op 6 november demonstreerden wij samen met ruim 40.000 mensen voor rechtvaardig klimaatbeleid tijdens de Klimaatmars 2021. Met het protest deden we een dringende oproep aan de politiek om de klimaatcrisis aan te pakken en daar ambitieuze afspraken over te maken. 

Klimaatverandering raakt ons allemaal. Met name boeren, arbeiders en mijnwerkers aan het begin van de keten worden nu al hard getroffen. De boodschap is luid en duidelijk: we willen ambitieus én rechtvaardig klimaatbeleid. Wij eisen dat er een einde komt aan het getreuzel en een begin aan échte oplossingen.

8. 40.000 handtekeningen aan de Tweede Kamer aangeboden

In 2021 voerden wij samen met de IDVO-coalitie campagne voor een solidaire wet die Duurzaam en Verantwoord ondernemen verplicht maakt voor bedrijven. Met z’n allen haalden we ruim 40.000 handtekeningen op, die we aan de Tweede Kamer mochten overhandigen. 

Op deze foto zie je dat Mustafa Amhaouch, Tweede Kamerlid voor het CDA, de handtekeningen in ontvangst neemt. En het heeft gewerkt! Voormalig Minister de Bruijn kondigde op 2 december aan dat er een Nederlandse wet voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (iMVO) komt. 

Foto: Leger des Heils/Jeroen van der Meyde.