Cijfers van 2022

974.000

boeren

met een beter inkomen

3.4

miljoen hectare

land verduurzaamd

358

fabrieken

werken duurzamer

Vijf boeren spreken in het Europees Parlement

Vijf boeren uit Afrika en Azië spraken in het Europees Parlement over de producten die zij voor de Europese markt produceren. Terwijl er vanuit Brussel regels worden opgesteld voor bedrijven om mensenrechten, natuur en klimaat te beschermen, weten deze boeren vanuit eigen ervaring wat er nodig is voor duurzame toeleveringsketens.

Benieuwd naar de aanbevelingen?

Cacao Barometer 2022

Nog geen van de grote chocoladeproducenten betaalt voldoende voor cacao om armoede onder cacaoboeren uit te bannen. Ondanks dat de cacaosector zelf initiatieven neemt om de productie te verduurzamen, wordt de kernoorzaak van alle problemen – hardnekkige armoede – niet aangepakt. Zo blijkt uit het rapport ‘Cocoa Barometer 2022’.

Het tweede jaar “Reclaiming Sustainability”

Met het RECLAIM Sustainability! programma bouwen we met onze Solidaridad-collega’s over de hele wereld aan duurzame en inclusieve productieketens. We blikken graag terug op het tweede jaar van ons programma: wat hebben we tot nu toe bereikt?

In actie tegen Black Friday met de Signastore

Op Black Friday stunten winkeliers met torenhoge kortingen. Dit terwijl er wereldwijd miljoenen mensen in de kleding-, textiel- en schoenenproductie de dupe zijn van lage prijzen. Ze krijgen niet genoeg betaald om in hun basisbehoeften te voorzien. Nieuwe Europese regels kunnen daar een einde aan maken. Daarom voerden wij in de week van Black Friday campagne voor Europese regelgeving met de Signastore, in hartje Utrecht. Daar konden bezoekers hun handtekening zetten voor het burgerinitiatief ‘Good Clothes Fair Pay’.

Successen in India

Solidaridad werkt in India samen met castorboeren. De ‘wonderboom’, zoals de struik waar castorbonen aan groeien ook wel wordt genoemd, is erg populair bij boeren in India. Maar ook deze boeren worstelen met de gevolgen
van klimaatverandering. Daarom startte Solidaridad met een programma om de
castor-sector te verduurzamen. De resultaten van de afgelopen zes jaar zijn zo
goed, dat wij in 2023 verder gaan met een derde fase.

Rachel Wanyoike over extreem weer

Extreme weersomstandigheden, zoals cyclonen, zullen door klimaatverandering steeds vaker voorkomen. Eerdere inspanningen voor verduurzaming worden dan tenietgedaan. Om de schade te beperken is het verlenen van noodhulp dan cruciaal voor een snelle en duurzame wederopbouw. Dat weet ook Rachel Wanyoike. Haar regio heeft de afgelopen jaren te maken gehad met meerdere extreme weersomstandigheden. Zij legt uit waarom de steun van donateurs in zulke situaties onmisbaar is.

15.468 klimaathelden erbij

Een jaar geleden startte ons Droomproject: Van Klimaatslachtoffers naar Klimaathelden. Dankzij een indrukwekkende financiering van de Postcode Loterij konden we aan de slag. In het eerste jaar hebben we al veel bereikt. Zo hebben de eerste boeren die deelnamen aan de pilotprojecten al hun betalingen ontvangen. Benieuwd naar hoe we dit voor elkaar kregen?

De mooiste foto’s uit 2022

Het was een bijzonder jaar, 2022. We zouden er uren over kunnen vertellen, maar aangezien een beeld meer zegt dan duizend woorden, kiezen we ervoor onze meest bijzondere foto’s van dit jaar te delen. Welke is jouw favoriet?

Op bezoek bij een donateur

Wij hebben een toegewijde achterban van wereldverbeteraars met passie voor solidariteit. Wat houdt hen bezig? Deze keer gingen we langs bij Boaz van Luijk. Wat zijn zijn drijfveren om Solidaridad te steunen?

Erkenning voor vrouwen in de goudmijnbouw

De pallaqueras werken in de bergen van Peru. Zij doen aan een ambachtelijke en voorouderlijke manier van mijnbouw. Het leven van de pallaqueras kent vele uitdagingen, waarvan een van de grootste het gebrek aan erkenning is. Solidaridad steunt deze vrouwen.

Benieuwd wat we doen?

Links naar alle jaarverslagen